Čerstvá zelenina, která vám vyroste doma ve sklenici za pár dní a v bio kvalitě: klíčky

Stejně dobře poslouží i v zeleninovém salátu, doplní chuť přírodního sýra nebo dochutí tvaroh. Využití najdou i jako chutná příloha k masu nebo rybám. Ozdobit s nimi můžete i talíř těstovin nebo do křupava upečených brambor.

Klíčky nejsou žádnou novinkou a dá se o nich tvrdit, že jde přímo o starověkou stravu. Zatímco v minulosti klíčky představovaly dostupné a levné zpestření jídelníčku, v dnešní době je stejně významný jejich pozitivní vliv na lidský organismus. Klíčky jsou plné vitamínů a minerálních solí a pro lidský organismus jsou doslova čerstvou zásobárnou životně důležitých látek.

ks

To nejzajímavější na procesu klíčení Naklíčeno je fakt, že naklíčená semena mají jasně vyšší biologickou hodnotu, než měla před naklíčením. Jde hlavně o podstatné zvýšení vitamínu B1, B5, B6, B2 a B12, kyseliny listové, vitamínu A a E. Výhonky jsou samozřejmě bohaté na chlorofyl. Ten je pro lidský organismus důležitý hlavně proto, že podporuje tvorbu červených krvinek, zlepšuje krevní oběh a pomáhá dokonaleji vstřebávat vitamín A.

ks1

Vhodné klíčky:

Fazole: jejich výhonky jsou velice oblíbené pro svoji jemnou a sladkou chuť.

Vojtěška: jemné klíčky vojtěšky patři k těm nejlahodnějším a díky bohatému obsahu vitamínu i k nejvyhledávanějším. Z minerálů jsou nejžádanější zinek, selen, hořčík, vápník a fosfor.

Slunečnice: pokud máte rádi oříšky, právě tyto klíčky mají lehce oříškovou chuť. Navíc jsou bohaté na vápník a fosfor.

Čočka: klíčky jsou lehce pikantní, plné chuti. Obsahují hodně železa a vitamínů B.

Hrách: naklíčený hrách už konzumovali naši předci jako pokrm zvaný pučálka. Chuť klíčků připomíná chřest nebo mladou kedlubnu.

Ředkvička: patří k nejrychleji rostoucím klíčkům a jsou krásně křehké.

Hořčice: výrazně pikantní chuť dává klíčkům možnost přidat pokrmům originální a příjemnou chuť. Jsou obzvláště vhodné pro diabetiky, protože pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi.

Všechna semena určená pro klíčení a konzumaci musí být bez chemického ošetření, se kterým se setkáváme u semen určených pro výsadbu.